بررسی روند قیمت دلار و افزایشی یا کاهشی بودن آن
دلار آزاد امروز بین 26,310 تا 26,330 در نوسان بود و طی این چند روز روندی افزایشی داشته است. بیشتر معامله گران اعتقاد دارند که روند هفته جاری و واکنش معامله گران به سقف های تاریخی سکه و دلار از اهمیت زیادی برای آینده بازار برخوردار است. بازارها به پیچ حساسی رسیدهاند که عبور از آنها، فاز جدیدی از انتظارات را برای معاملهگران ایجاد خواهد کرد.
حسن روحانی در بازار ارز چه کار کرد؟
بعد از آغاز ریاست جمهوری حسن روحانی، دولت او روند نرخ ارز را با برخی نوسانات در همان کانال قبلی بهمدت دو سال ثابت نگه داشت، تا اینکه توانست پرونده توافق بینالمللی هستهای، موسوم به برجام، را حل و فصل کند و با مشکلات ناشی از افزایش قیمت کالاها و خدمات و نیازهای ضروری اقشار ضعیف جامعه روبهرو نشود. با این وجود، این توافق بعد از نقض برجام توسط آمریکا و بهدلیل اختلافات بین جناحها مختل شد و نرخ ارز و سایر کالاها دچار نوسانات شدیدی شد.
قیمت دلار در سال ۱۳۹۸ چقدر افزایش یافت؟
در اواخر سال ۱۳۹۷ قیمت دلار به ۱۳۰۰۰ تومان رسید و سیر صعودی افزایش قیمت ادامه پیدا کرد و در زمستان ۱۳۹۸ به بالاترین حد خود رسید. قیمت دلار در بازار آزاد در این مقطع زمانی ۱۶۰۰۰ تومان بود. در این سال جمهوری اسلامی ایران وارد لیست سیاه FATF (گروه ویژه اقدام مالی) شد، ناآرامیهایی در آبان ماه رخ داد، تحریم های آمریکا تشدید شد و ویروس کرونا در جامعه شیوع پیدا کرد.
عوامل مؤثر بر بازار عرضه ارز :
ارز نیز مثل هر کالای دیگر در اقتصاد متأثر از تحولات بازار عرضه و تقاضاست. این تحولات خود دستخوش اتفاقات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی داخلی هر کشور و حتی بینالمللی هستند و به همین علت نوسان نرخ ارز در هر کشور را نمیتوان تنها منبعث از وقایع داخلی یک کشور دانست. به عبارت دیگر بخشهایی از تغییرات نرخ ارز را باید در اتفاقات بیرون از مرزها همچون تغییر در سیاستهای کلان کشورهای دیگر علیه یک کشور (برای مثال اگر دولت آمریکا با وضع تعرفه، قانون، مالیات و جریمه باعث شود که هزینه خرید کالا و خدمات در ایران برای شهروندانش بالا برود، ارزش دلار در ایران نسبت به ریال گران میشود)، کاهش یا افزایش قیمت نفت، طلا و ارزش دلار در برابر سایر ارزها در بازارهای جهانی جستجو کرد.
رشد نقدینگی، کاهش میزان تولید ناخالص داخلی، مشکلات زنجیره تأمین ارز، منفیتر شدن تراز تجاری و فزونی میزان واردات بر صادرات و درنتیجه کاهش درآمدهای ارزی کشور ازجمله متغیرهای فاندامنتالی بودند که وقتی باهم همراه شدند توانستند طی سالهای ۹۶ تا ۹۸ و حتی سالهای ۹۱ تا ۹۲ با تحریک متغیرهای موقت، کمکم میزان عرضه فیزیکی روزانه دلار را متأثر و جریان آن به بازار را مختل کنند.